Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Αντικείμενα που επιπλέουν και βυθίζονται


Ένας ευχάριστος και διασκεδαστικός τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά το φαινόμενο της επίπλευσης και της βύθισης των αντικειμένων στο Νηπιαγωγείο είναι ο μύθος του Αισώπου
Το μυρμήγκι και το περιστέρι
Που αναφέρεται στην ιστορία ενός μυρμηγκιού που κινδύνευσε να πνιγεί, καθώς γλίστρησε κι έπεσε σε μια λίμνη. Ένα περιστέρι που το είδε του έριξε ένα φύλλο. Μια και το φύλλο επιπλέει, το μικρό έντομο σκαρφάλωσε πάνω του και καθώς εκείνο λειτούργησε ως αυτοσχέδια βαρκούλα κατόρθωσε να σωθεί. Βέβαια αργότερα βρήκε τον τρόπο να μην φανεί αχάριστο και να ξεπληρώσει το καλό που του έγινε στο περιστέρι.
Αφού τελειώσει η ανάγνωση της ιστορίας τα παιδιά καλούνται να παίξουν το μύθο με τη βοήθεια μιας λεκάνης γεμάτης νερό, ενός φύλλου, μιας φιγούρας μυρμηγκιού και περιστεριού. Αφού βεβαιωθούν ότι πάνω στη βαρκούλα-φύλλο το μικρό μυρμήγκι δεν κινδυνεύει, η νηπιαγωγός τους απευθύνει  ερωτήσεις:
Τι άλλο, από τα πράγματα που βρίσκονται γύρω του, θα μπορούσε να πετάξει το περιστέρι στο μυρμήγκι
Ποιες επιλογές θα ήταν ατυχείς, αφού θα παρέσερναν μαζί τους το μυρμήγκι στον πυθμένα της λίμνης;
Στη συνέχεια τα παιδιά μπορούν  να συγκεντρώσουν διάφορα αντικείμενα- που βρίσκουν μέσα στο νηπιαγωγείο  και στην ίδια λεκάνη  με το νερό τα βυθίζουν ένα – ένα , παρατηρούν και καταλήγουν σε συμπεράσματα.
2η επιλογή : Ακούνε το μύθο ,  τον δραματοποιούν πειραματίζονται  με τα υλικά................και τα συμπεράσματα δικά τους!



1 σχόλιο:

  1. να είσαι καλά κοπέλα μου με τις ωραίες ιδέες σου!!!! Και μια και έκανες την αρχή, τώρα περιμένω ιδέες και για τα υπόλοιπα φυσικά φαινόμενα... χα χα χα φιλάκια πολλά και τα ξαναλέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή