Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Πασχαλιά , προάγγελος της άνοιξης, φυτό ευλογημένο!


ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ 
Η πασχαλιά ήταν το δέντρο που πρόσφερε την δροσιά και τον ίσκιο του  στην Παναγία και τον Ιωσήφ ,όταν έφυγαν στην Αίγυπτο για να σώσουν τον   Χριστό από τον Ηρώδη.Η Παναγία το ευλόγησε να είναι πάντα μοσχοβολημένο και φορτωμένο  με πανέμορφα άνθη.
 Αυτό το δέντρο ονομάστηκε αργότερα πασχαλιά  γιατί:Όταν οι Ιουδαίοι σταύρωσαν το Χριστό,κοντά στο Γολγοθά είχε φυτρώσει το ίδιο δεντράκι. Από τον καημό του βλέποντας τον Χριστό σταυρωμένο, μαράθηκε. Όταν τρεις μέρες αργότερα ο Ιησούς αναστήθηκε,το δεντράκι ζωντάνεψε και γέμισε με  όμορφα και μυρωδάτα μωβ λουλούδια,για να πάρει κι αυτό μέρος στη μεγάλη χαρά.


Πηγή:Βιβλίο  <<Οι μύθοι των λουλουδιών>> εκδόσεις Στρατίκη
MΥΘΟΛΟΓΙΑ
 Η ιστορία της πασχαλιάς, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ξεκινά με μια πανέμορφη νύμφη  τη  Συρίνα. Ο Πάνας, ο θεός των δασών ,γοητεύεται από την ομορφιά της, και την  κυνηγά  στο δάσος. Τρομαγμένη από την αγάπη του  Πάνα , η Συρίνα  διαφεύγει  μετατρέποντας τον  εαυτό της σε  αρωματικό θάμνο, το λουλούδι  που τώρα ονομάζετε πασχαλιά.
Το 8ο λουλούδι για την επέτειο γάμου , η πασχαλιά   θεωρείται   προάγγελος της άνοιξης. Με την εποχή της άνθισης  της σηματοδοτεί αν  η άνοιξη θα είναι νωρίς ή αργά. Στη γλώσσα των λουλουδιών,τα μωβ άνθη πασχαλιάς  συμβολίζουν τα πρώτα συναισθήματα της αγάπης, ενώ τα λευκά αντιπροσωπεύουν  την νεανική αθωότητα.
Η πασχαλιά μέσα από τα έργα τέχνης!
 
 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου