Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ανακύκλωση στο Νηπιαγωγείο ! ( 1ο )



Φέρτε στο μυαλό σας έναν κύκλο. Δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος. Έτσι είναι και ο κύκλος ζωής στη φύση. Τα δέντρα για παράδειγμα έχουν κύκλους ζωής. Ένα βλαστάρι φυτρώνει στη γη, μεγαλώνει με τον ήλιο, βγάζει ρίζες, κορμό, κλαδιά, καρπούς, γερνάει και πεθαίνει. Όταν πεθάνει επιστρέφει στη γη, εκεί από όπου ξεκίνησε, συμβάλλοντας να γεννηθούν νέα δέντρα. Αυτός είναι με λίγα λόγια ένας κύκλος ζωής. Όπως τα δέντρα, έτσι και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή έχουν έναν κύκλο ζωής.

Ανακύκλωση είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας (γυαλί, χαρτί, πλαστικό αλουμίνιο, λευκοσίδηρο και ξύλο) και η επαναεισαγωγή τους στον κύκλο παραγωγής.
Η ανακύκλωση περιλαμβάνει όλα τα μέτρα για την ανάκτηση των υλικών και την προώθησή τους στη διαδικασία παραγωγής νέων προϊόντων που δημιουργούνται μέσα από την επεξεργασία ήδη χρησιμοποιημένων προϊόντων.  Άλλοτε τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται και πάλι για τον ίδιο σκοπό (π.χ. παλιά κουτάκια αλουμινίου και γυάλινες φιάλες ξαναγίνονται κουτιά ή φιάλες) και άλλοτε τα παλιά υλικά μετατρέπονται σε τελείως διαφορετικά και νέα προϊόντα.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

1. Διαλογή στην πηγή / Συμμετοχή του Πολίτη: Οι δημότες διαχωρίζουν τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό (ή στο σημείο παραγωγής των απορριμμάτων). Οι συσκευασίες πρέπει να συλλέγονται εντελώς καθαρές από τα υπολείμματα και όσες γίνεται συμπιεσμένες και διπλωμένες. Στη συνέχεια, οι πολίτες απορρίπτουν τις συσκευασίες που έχουν συλλέξει, στους ειδικούς κάδους.

2. Αποκομιδή: Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της αποκομιδής, που πραγματοποιείται με την ευθύνη των Δήμων, χρησιμοποιώντας τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα.

3. Διαλογή στα Κ.Δ.Α.Υ.: Σε αυτή τη φάση, το περιεχόμενο των κάδων με τα απόβλητα συσκευασίας μεταφέρονται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.). Εκεί, πραγματοποιείται περεταίρω διαλογή των υλικών συσκευασίας καθώς και συμπίεση και δεματοποίηση.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ

Η ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον και το μέλλον μας. Δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας που συμβάλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Παράλληλα, εντοπίζεται η ανάγκη για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που προάγει την ανακύκλωση στους πολίτες και όλους τους κοινωνικούς εταίρους αναγνωρίζοντας ότι η ανακύκλωση πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας και να γίνει Τρόπος Ζωής.

Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πολύ περισσότερα από τα προφανή, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. 

Η Ανακύκλωση:
  • Συμβάλλει στη μείωση των αστικών αποβλήτων που πρέπει να συλλεχθούν από τους Δήμους και να μεταφερθούν σε ολοένα και πιο δυσεύρετους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.
  • Συνεισφέρει στη εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, που συνήθως είναι μη ανανεώσιμες (πετρέλαιο, μεταλλεύματα κλπ.) παρέχοντας και οικονομικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία που σε μεγάλο μέρος εισάγει πρώτες ύλες και ενέργεια.                                    
  • Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
  • Προσφέρει στον πολιτισμό, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία μιας έμπρακτης περιβαλλοντικής συνείδησης.
  • Με δεδομένο ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, η επιτυχία της εναλλακτικής διαχείρησης εξαρτάται, όχι μόνο από την ευαισθητοποίηση, αλλά και από την ενεργό συμμετοχή.  Οι πληροφορημένοι και ενεργοί πολίτες είναι ο κινητήριος μοχλός για να υλοποιηθούν οι στόχοι του νόμου και της ελληνικής κοινωνίας και να προστατευθεί πιο αποτελεσματικά το περιβάλλον.
ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ

Υπάρχουν δύο τρόποι όπου ο καθένας μπορεί να συμβάλει στην ανακύκλωση. Ο πρώτος τρόπος είναι η ανακύκλωση αποβλήτων που διαφορετικά θα υποβάλλονταν σε υγειονομική ταφή ή αποτέφρωση, και ο δεύτερος είναι να αγοράζουμε  προϊόντα που προέκυψαν από ανακυκλωμένα υλικά καθώς και προϊόντα με που δεν είναι προσυσκευασμένα.

ΠΟΙΑ ΥΛΙΚΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ

Χαρτί:         Το είδος χαρτιού που ανακυκλώνεται είναι το έντυπο χαρτί από εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, κόλλες, χάρτινες συσκευασίες και περιτυλίγματα (από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κλπ).

Γυαλί:              Όλες οι γυάλινες συσκευασίες (μπουκάλια και βάζα).

Αλουμίνιο:    Τα κουτάκια αλουμινίου από μπύρες, αναψυκτικά κλπ.

Λευκοσίδηρο: Κονσέρβες από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.

Πλαστικό:      Όλες οι πλαστικές συσκευασίες (μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες  κλπ).


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

  • Να διπλώνουμε τις χάρτινες κούτες για εξοικονόμηση χώρου στους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού.
  • Καλό θα ήταν χαρτιά που είναι πλαστικοποιημένα, όπως το εξώφυλλο των μπλε τετραδίων, να αφαιρούνται πριν τη ρίψη στον κάδο ανακύκλωσης, ώστε το ανακυκλώσιμο χαρτί που θα παραχθεί να είναι όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας.
  • Για να είναι δυνατή η ανακύκλωση, οι συσκευασίες πρέπει να ξεβγάζονται πριν τη ρίψη τους στον κάδο ανακύκλωσης. Επίσης, όποιες από αυτές είναι δυνατόν (πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια, συσκευασίες tetrapack) καλό είναι να συμπιέζονται για λόγους εξοικονόμησης χώρου.
  • Να μην ρίχνουμε σπασμένα τζάμια στους κάδους ανακύκλωσης γυαλιού για την ασφάλεια των εργαζομένων στην ανακύκλωση.
  • Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης.
  • Συνεχίζουμε την ανακύκλωση μπαταριών στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν σε επιλεγμένα σημεία (π.χ. καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, σούπερ μάρκετ κτλ).


ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ
 
  • οι πάνες  
  • το χαρτί κουζίνας, το χαρτί υγείας, τα χαρτομάντιλα και οι χαρτοπετσέτες  
  • το χαρτί που έχει χρησιμοποιηθεί και έχει πάνω του ξένα στοιχεία, π.χ. καθαριστικά
  • ηλεκτρικές συσκευές 
  • Δισκάκια CD/DVD και Βιντεοκασέτες
  • Ενέσεις – ιατρικά απόβλητα
  • Μπαταρίες
  • Οικοδομικά υλικά
ΠΗΓΗ:  Α.Π.Λ.Α. !

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ

 Φτιάξαμε τη λέξη ανακύκλωση με πεζά και κεφαλαία

Συζητήσαμε , παρατηρήσαμε εικόνες και μάθαμε για τα  αντικείμενα που ανακυκλώνονται


                                                Διαβάσαμε βιβλία

 Αναζητήσαμε εικόνες  και φτιάξαμε όλοι μαζί το κολάζ της ανακύκλωσης

 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ.............ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Η σκουπιδοχώρα μας ζητάει βοήθεια!!!
Πρέπει να ανακαλύψουμε τα υλικά που ανακυκλώνονται και να τα τοποθετήσουμε στη σωστή θέση .Θα μας βοηθήσουν γι' αυτό οι πινακίδες ( χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, ηλεκτρικές συσκευές,γυαλί, μπαταρίες .....) είναι οι κατηγορίες των   υλικών που μάθαμε πως ανακυκλώνονται.






 
Δημιουργήθηκαν και  ομάδες ελέγχου που διόρθωναν τα λάθη μας!


 Για την ανακύκλωση μάθαμε πολλά  και  το πιο σημαντικό ........ ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!

2 σχόλια: