Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

                                   
ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Αναγνώριση γραμμάτων   -  Σύνθεση λέξεων
              ΤΟ ΔΑΣΟΣ  ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
                     Ένα δάσος  γεμάτο  έλατα  και αριθμούς
Τα  αστεράκια  μας δείχνουν τους αριθμούς απο το 1- 12 όσα και τα γράμματα  της λέξης ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Σε  καρτέλα  υπάρχουν  μπάλες  με  γράμματα  απο Α-Ω
Αστεράκια  με αριθμούς απο το 1-12
Σε κάθε έλατο  πρέπει να βάλουμε  τόσες  μπάλες   όσες γράφει το αστεράκι του  και με το  γράμμα που μας δείχνει το καθένα.
Δίνουμε στα  παιδιά να χρωματίσουν και να κόψουν τις μπάλες
Κάθε παιδί με τη σειρά επιλέγει ένα αστεράκι  και ανάλογα με τον αριθμό που θα τύχει  βρίσκει το  έλατο  αναγνωρίζει το γράμμα που είναι γραμμένο  κάτω  και  το στολίζει με τόσες  μπάλες  όσες και ο αριθμός .
    Τι συμβολίζει  το Χριστουγεννιάτικο δέντρο...

Αρχικά το έλατο που είναι και το παραδοσιακό δέντρο που στολίζουμε, έχει μια ιδιότητα: δεν μαραίνονται τα φύλλα του και δεν πέφτουν ποτέ. Ακόμα και στο βαθύ χειμώνα, είναι καταπράσινο και "ζωντανό".

Αυτό δεν είναι τυχαίο και συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού.

 Αν παρατηρήσετε το σχήμα του είναι τριγωνικό. Αυτό που συμβολίζεται με αυτόν τον τρόπο είναι η Αγία Τριάδα.

Πολλές φορές έχουμε το χιόνι που βάζουμε επάνω στο έλατο και γενικά στη φάτνη. Εδώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιος Χριστιανικός συμβολισμός, παρά μόνο ότι είναι βαθύς χειμώνας κατά το χαρμόσυνο αυτό γεγονός.
Τα στολίδια του...

στολίδια Χριστουγεννιάτικου δέντρου συμβολίζουνΤώρα τα στολίδια επάνω στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολίζουν κι αυτά διάφορα σχετικά με τη γέννηση του Χριστού. Βάζουμε λαμπάκια (και παλιά που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός βάζανε κεριά) για να συμβολίσουμε ότι ο Χριστός είναι το Φως της ζωής.

Αντίστοιχα στην κορυφή του βάζουμε ένα αστέρι που συμβολίζει το φωτεινό άστρο της ανατολής που προσδίδει τη γέννησή Του και οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη.

Επίσης, αντί για άστρο βάζουμε έναν άγγελο που συμβολίζει τον άγγελο Κυρίου που ανακοίνωσε στον Ιωσήφ και την Παρθένο Μαρία τη γέννησή Του.

Οι χριστουγεννιάτικες μπάλες που παραδοσιακά είναι κόκκινες, συμβολίζουν τη θυσία του Σωτήρα για όλους εμάς (το κόκκινο συμβολίζει το αίμα στην ουσία).

Οι γιρλάντες που βάζουμε μερικές φορές, συμβολίζουν κάτι χαρμόσυνο και χαρούμενο που δεν είναι άλλο από τη γέννηση του Χριστού.

Τα ζαχαρωτά συμβολίζουν τη μαγκούρα του βοσκού στην ουσία που χρησίμευε στο να φέρει τα πρόβατα ο βοσκός στο σωστό δρόμο. Αυτό τα Χριστούγεννα στην ουσία συμβολίζει τον Σωσία που ήθελε να φέρει τον κόσμο στο σωστό δρόμο.
Πηγη :https://coolweb.gr/xristougenniatiko-dentro-simvolismos/
                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου